

Τμήμα ισχίου και γόνατος Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Consultant in Trauma and Orthopaedics
Hip and knee arthroplasty and revision specialist
Soft tissue knee specialist
Mid and South Essex University Hospitals Trust,
England, United Kingdom



Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας
Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι μια συχνή αιτία πόνου στην περιοχή του γλουτού, του γόνατος και της περιοχής του μηρού. Εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές και σε δρομείς και θεωρείται σύνδρομο υπέρχρησης που προκαλείται από την τριβή της λαγονοκνημιαίας ταινίας στην εξωτερική επιφάνεια του ισχίου και του γόνατος.
Προκαλείται κυρίως από την υπερεντατική άθληση ή από σφάλματα κατά την προπόνηση. Υπάρχουν και περιπτώσεις που το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας να εμφανίζεται λόγω κάποιας φυσιολογικής σκελετικής παραλλαγής που οδηγεί σε διαταραχή του άξονα του κάτω άκρου.
Συνήθως η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέτρα, ενώ σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός θα σας προσφέρει την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για την περίπτωση σας.
Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας
-
Περιγραφή:
Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μια πάχυνση του συνδετικού ιστού που βρίσκεται στην έξω μεριά του μηρού και εκτείνεται από την περιοχή του ισχίου μέχρι το γόνατο. Ο ρόλος της είναι να σταθεροποιεί το ισχίο και το γόνατο κατά τη βάδιση και το τρέξιμο.
Για την περιοχή του γόνατος, το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας εμφανίζεται όταν η ταινία τρίβεται με τις γειτονικές ανατομικές δομές, με συνέπεια να δημιουργείται θυλακίτιδα που προκαλλεί τον πόνο. Για την περιοχή του ισχίου, η λαγονοκνημιαία ταινία τρίβεται στην εξωτερική επιφάνεια του ισχίου αντίστοιχα με τον μείζονα τροχαντήρα με συνέπεια τη δημιουργία τροχαντηρίτιδας και πόνου.
-
Αιτιολογία:
Το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι μια κάκωση που γίνεται από υπέρχρηση και εμφανίζεται κύρια σε δρομείς, σε ποδηλάτες και σε άλλους αθλητές που κάνουν επαναλαμβανόμενη κάμψη του γόνατος.
Η πιο συχνή αιτία εμφάνισης του συνδρόμου της λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι λάθη τεχνικής κατά την προπόνηση ή κατά την άθληση, ενώ ακολουθούν και κάποιες άλλες καταστάσεις που σας κάνουν πιο ευάλωτους στην εμφάνιση του συνδρόμου.
Σφάλματα κατά την άθληση:
-
Ξαφνική αύξηση του όγκου και της έντασης της άθλησης
-
Ακατάλληλα υποδήματα
-
Περιορισμένος χρόνος ανάπαυσης ανάμεσα στις προπονήσεις
-
Τρέξιμο σε μη ομαλές επιφάνειες που δεν αποσβαίνουν τους κραδασμούς
-
Παράλειψη των διατάσεων στο τέλος της άθλησης
Ανατομικές καταστάσεις:
-
Ανισοσκελία
-
Ραιβότητα των γονάτων
-
Αρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος
-
Ατροφικοί μύες του κοιλιακού τοιχώματος, του ισχίου και του γλουτού
-
Περιορισμένη ελαστικότητα και δυσκαμψία των μυών των κάτω άκρων
-
Συμπτώματα:
Τα συμπτώματα του συνδρόμου της λαγονοκημιαίας ταινίας συσχετίζονται άμεσα με τη δραστηριότητα και με την ανάπαυση υποχωρούν.
Οι κύριες ενοχλήσεις είναι:
-
Δυσκαμψία, πόνος και αίσθημα "καψίματος" στην εξωτερική επιφάνεια του μηρού και του γόνατος
-
Αισθάνεται διάφορους ήχους όπως "κλικ" και "ποπ" στην εξωτερική μεριά της άρθρωσης του ισχίου και του γόνατος
-
Πόνος που ακτινοβολεί σε όλο το σκέλος
-
Διάγνωση:
Ο γιατρός αρχικά θα συζητήσει αναλυτικά το ιστορικό σας και θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματα σας. Θα σας ρωτήσει για τις δραστηριότητες που επιτείνουν το πρόβλημα σας και πως βελτιώνεται ο πόνος.
Ειδικότερα θα σας ρωτήσει:
-
Για πόσο διάστημα εμφανίζονται τα συμπτώματα
-
Αν συχνά συμμετέχετε σε δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και τα άλματα
-
Αν έχετε ενοχλήσεις σε άλλες περιοχές του σώματος σας
Θα ακολουθήσει η εξέταση όπου:
-
Θα αναζητήσει για εκχυμώσεις, πρήξιμο, ανισοσκελία ή διαταραχή της ευθυγράμισης του κάτω άκρου και συγκεκριμένα μεταξύ ισχίου, γόνατος και άκρου ποδιού
-
Θα ψηλαφίσει το γόνατο σας και το ισχίο σας και θα αναζητήσει το ακριβές σημείο των συμπτωμάτων
-
Θα αξιολογήσει το εύρος κίνησης του ισχίου και του γόνατος σας
Επίσης, ο γιατρός θα σας υποβάλει σε ειδικά τέστ που αξιολογούν το βαθμό της τάσης της λαγονοκνημιαίας ταινίας.
-
Θεραπεία:
Συντηρητική αντιμετώπιση:
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέσα. Αρχικά θα σας προτείνει ανάπαυση και αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες, ενώ η κρυοθεραπεία βοηθά σημαντικά στον περιορισμό των συμπτωμάτων.
Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του πόνου και τον περιορισμό του οιδήματος.
Σε αποτυχία ελέγχου των συμπτωμάτων με τα ανωτέρω, ο γιατρός μπορεί να σας προσφέρει στοχευμένες ενέσεις κορτιζόνης,
Η φυσικοθεραπεία συχνά έχει θέση τόσο στην αποθεραπεία όσο και την αποφυγή της επιδείνωσης του συνδρόμου της λαγονοκνημιαίας ταινίας. Ειδικότερα, στοχεύει στην πραγματοποίηση διατάσεων και στην μυική ενδυνάμωση της λαγονοκνημιαίας ταινίας και των μυών που γειτνιάζουν με το ισχίο και το γόνατο.
Ειδικά για τους δρομείς συστήνεται:
-
Συχνή εναλλαγή ασκήσεων κατά την προπόνηση
-
Συχνές διατάσεις
-
Ενδυνάμωση των μυών του ισχίου
-
Αλλαγή των παπουτσιών που χρησιμοποιούν στην προπόνηση κάθε 500-800 χιλιόμετρα
-
Αποφυγή απότομης αύξησης της απόστασης του τρεξίματος
Χειρουργική αντιμετώπιση:
Σε αποτυχία των ανωτέρω μέτρων, ο γιατρός θα σας προτείνει χειρουργική αντιμετώπιση. Το είδος της χειρουργικής παρέμβασης θα εξαρτηθεί από το αίτιο που προκαλεί το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας.
Χειρουργική αφαίρεση μαλακών μορίων: στην περίπτωση που υπάρχει περίσσεια ιστού στην περιοχή του ισχίου, λόγω της τριβής με τη λαγονοκνημιαία ταινία προκαλείται φλεγμονή και ερεθισμός του με συνέπεια τη δημιουργία θυλακίτιδας. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται η χειρουργική αφαίρεση του ιστού αυτού μαζί με ένα μικρό τμήμα της λαγονοκνημιαίας ταινίας.
Χειρουργική αφαίρεση μέρους της λαγονοκνημιαίας ταινίας: σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει την αφαίρεση ενός μέρους της λαγονοκνημιαίας ταινίας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στην περιοχή του ισχίου είτε στην περιοχή του γόνατος ανάλογα με το που εμφανίζονται τα συμπτώματα. Μέσω μιας μικρής τομής θα αφαιρέσει τον ιστό που φλεγμαίνει καθώς και το τμήμα της λαγονοκνημιαίας ταινίας που έχει φθαρεί.
Επιμήκυνση της λαγονοκνημιαίας ταινίας: στην περίπτωση που ο γιατρός διαπιστώσει οτι η λαγονοκνημιαία ταινία βρίσκεται υπό τάση και προκαλεί ερεθισμό στην περιοχή του ισχίου ή του γόνατος θα σας προτείνει τη χειρουργική επιμήκυνση της.
Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια μικρή τομή στο δέρμα αντίστοιχα με την περιοχή που παρατηρούνται τα συμπτώματα. Αφού αναγνωρίσει τη λαγονοκνημιαία ταινία, θα κάνει μια τομή σχήματος z στην μεσότητα της η οποία θα επιτρέψει την επιμήκυνση των ινών της ταινίας με αποτέλεσμα να ολισθαίνει πιο εύκολα πάνω από το γόνατο. Ακολουθεί επιδιόρθωση των ινών και συρραφή του δέρματος.
-
Αποκατάσταση:
Η αποκατάσταση των ασθενών που είχαν συντηρητική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων τους. Οι περισσότεροι ασθενείς, συνήθως επιστρέφουν στην άθληση μέσα σε 6 εβδομάδες από τη θεραπεία τους.
Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αντιμετώπιση, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 3 μήνες προκειμένου να αναρρώσουν και συστήνεται η σταδιακή επιστροφή στην άθληση. Στην αντίθετη περίπτωση, υπάρχει σημαντική πιθανότητα εμμονής των συμπτωμάτων και μπορεί να υποστούν τραυματισμό σε κάποιο άλλο σημείο του σκελετού τους.

Επικοινωνία
Αν έχετε συμπτώματα συνδρόμου λαγονοκνημιαίας ταινίας, καλέστε για να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό ή στείλετε email.
+30 6974 331678