top of page
Άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής

Οστεονέκρωση του ισχίου

Η οστεονέκρωση του ισχίου, είναι μια επώδυνη κατάσταση που εμφανίζεται όταν διαταράσσεται η αιμάτωση της μηριαίας κεφαλής. Τα κύτταρα του οστού χρειάζονται ένα σταθερό περιβάλλον αιμάτωσης για την επιβίωση τους, με συνέπεια η διαταραχή της να οδηγεί στη νέκρωση τους, σε διαταραχή της αρθρικής επιφάνειας και στη δημιουργία αρθρίτιδας.

Η οστεονέκρωση ή άσηπτη νέκρωση, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε οστό, ωστόσο πιο συχνά παρουσιάζεται στην άρθρωση του ισχίου. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και στα δυο ισχία.    

Οστεονέκρωση του ισχίου

  • Περιγραφή - Αιτιολογία:

       Η μηριαία κεφαλή του ισχίου καλύπτεται από αρθρικό χόνδρο, ο οποίος είναι ομοιόμορφος, μειώνει την τριβή,                   προστατεύει το υποκείμενο οστό και επιτρέπει την ομαλή κίνηση της μέσα στην άρθρωση του ισχίου.

       Η οστεονέκρωση του ισχίου δημιουργείται όταν διαταραχθεί η αιμάτωση της μηριαίας κεφαλής. Προοδευτικά το           υποκείμενο οστό καταρρέει και σταδιακά ακολουθεί και ο χόνδρος της αρθρικής επιφάνειας με συνέπεια την                     εμφάνιση πόνου και αρθρίτιδας.

       Η οστεονέκρωση μπορεί να εμφανιστεί και στα δυο φύλα, σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο συχνότερα εμφανίζεται         σε άνδρες ηλικίας 40 με 65 ετών.  

 

  • Παράγοντες κινδύνου:

       Δεν είναι πάντα γνωστή η αιτία που οδηγεί στη διαταραχή της αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής, ωστόσο έχουν               αναγνωρισθεί ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της άσηπτης                     νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου.           ​

       Ειδικότερα αυτοί είναι:

  1. Τραυματισμοί: το εξάρθρημα και το κάταγμα του ισχίου μπορεί να τραυματίσουν τα αγγεία και να επηρεάσουν την αιμάτωση της μηριαίας κεφαλής

  2. Υπερβολική χρήση αλκοόλ: συσχετίζεται με την εναπόθεση λίπους μέσα στα αγγεία με αποτέλεσμα την μείωση του όγκου αίματος που φτάνει στην κεφαλή του μηριαίου

  3. Λήψη κορτιζόνης: πολλοί ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες ρευματολογικές καταστάσεις λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι γνωστός, υπάρχουν βιβλιογραφικές ενδείξεις ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην εμφάνιση οστεονέκρωσης και στη μακροχρόνια λήψη κορτικοστεροειδών.

  4. Διάφορες παθολογικές καταστάσεις: όπως είναι η δρεπανοκυτταρική αναιμία, νοσήματα που προκαλλούν διήθηση του μυελού των οστών, η νόσος του Gaucher, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η νόσος του Chron, η θρόμβωση και οι αγγειίτιδες

 

  •   Συμπτώματα:

        Η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής παρουσιάζεται σταδιακά. Το πρώτο σύμπτωμα είναι ένας βύθιος, ήπιος          πόνος στην περιοχή του ισχίου ή του γλουτού. Προοδευτικά, καθώς επιδεινώνεται η νέκρωση της μηριαίας                        κεφαλής, η κίνηση του ισχίου καθίσταται περισσότερο επώδυνη και ο ασθενής βρίσκει ολοένα και πιο δύσκολο                να σταθεί όρθιος και να βαδίσει. Η επιδείνωση των συμπτωμάτων μπορεί να γίνει μέσα σε διάστημα μερικών                    μηνών ή μπορεί να περάσει και τον ένα χρόνο. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική γιατί η πρώιμη θεραπεία                    συσχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα.

  

  • Διάγνωση: 

       Ο γιατρός αφού λάβει αναλυτικό ιστορικό σχετικά με τα συμπτώματα σας και την παρουσία πιθανών                                 προδιαθεσικών παραγόντων, θα σας εξετάσει ενδελεχώς προκειμένου να δει ποιές κινήσεις αναπαράγουν τον                 πόνο και ποιο είναι το εύρος κίνησης της άρθρωσης. 

       Συχνά, ασθενείς που πάσχουν από οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής έχουν έντονο πόνο στην περιοχή του           ισχίου αλλά παραδόξως παρουσιάζουν σχετικά καλό εύρος κίνησης. Αυτό εξηγείται γιατί αρχικά πάσχει μόνο η                 κεφαλή του μηριαίου και σταδιακά όταν καταρέει και χάνει στο σχήμα της η άρθρωση γίνεται αρθριτική και                         εμφανίζεται γενικευμένος πόνος. Στο στάδιο αυτό ο πόνος επιδεινώνεται και η άρθρωση γίνεται δύσκαμπτη.

       Αρχικά ο γιατρός θα σας παραπέμψει για απλές ακτινογραφίες στις οποίες θα αξιολογήσει το σχήμα της μηριαίας             κεφαλής και αν έχει καταρεύσει και σε ποιό βαθμό.

       Η μαγνητική τομογραφία είναι περισσότερο ειδική και ανιχνεύει την οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής σε               πολύ πρώιμο στάδιο. Χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει την ακριβή έκταση και βλάβη του οστού και μπορεί να                 δώσει πληροφορίες για την συμμετοχή του άλλου ισχίου σε πολύ πρώιμο στάδιο.

      

  • Θεραπεία:

       Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η αποφόρτιση με πατερίστες και η τροποποίηση των δραστηριοτήτων         

       μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό στον περιορισμό των συμπτωμάτων και να συμβάλλει στην επιβράδυνση  

       της νόσου.

       Ωστόσο η χειρουργική αντιμετώπιση παρέχει τα πιο επιτυχημένα αποτελέσματα. Όταν η διάγνωση της

       οστεονέκρωσης γίνει σε πρώιμα στάδια, χωρίς να έχει αλλοιωθεί η μηριαία κεφαλή οι ασθενείς μπορεί να              

       υποβληθούν σε χειρουργικές τεχνικές διατήρησης της μηριαίας κεφαλής.

       Οι χειρουργικές τεχνικές της αντιμετώπισης της οστεονέκρωσης της μηριαίας κεφαλής είναι οι ακόλουθες:

  1. Αποσυμπίεση και χρήση μοσχεύματος (core decompression & grafting): στην τεχνική αυτή ο γιατρός θα πραγματοποιήσει έναν ή πολλαπλούς μικρότερους τρυπανισμούς στην κεφαλή προκειμένου να περιοριστεί η πίεση του οστού και να δημιουργήσει διόδους μέσω των οποίων θα δημιουργηθεί νέα αγγείωση.                                           Σε πρώιμο στάδιο, η τεχνική αυτή αποτρέπει την περαιτέρω παραμόρφωση (κατακρήμνιση) της κεφαλής και την εμφάνιση αρθρίτιδας.

       Συχνά χρησιμοποιείται μόσχευμα το οποίο βοηθά στην αποκατάσταση του οστού στην περιοχή της βλάβης και   

       υποστηρίζει τον αρθρικό χόνδρο της κεφαλής του μηριαίου. Το μόσχευμα αυτό μπορεί να προέρχεται από τον ίδιο

       τον ασθενή (αυτομόσχευμα), από δότη (αλλομόσχευμα) ή να είναι συνθετικό. Σε κάθε περίπτωση θα μιλήσετε με

       τον γιατρό και θα σας προτείνει την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την περίπτωση σας.

   

        

2. Χρήση αγγειούμενης περόνης: Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται ένα μικρό τμήμα του οστού της περόνης  

    μαζί  με την αγγείωση της. Διέρχεται δια της περιοχής του τρυπανισμού του αυχένα και σταθεροποείται ενώ 

    αποκαθίσταται η αγγείωση του.

 

3. Ολική αρθροπλαστική ισχίου:

    Σε περιπτώσεις όπου η μηριαία κεφαλή έχει κατακρημνιστεί η θεραπεία εκλογής είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου.

    Ο χειρουργός θα αφαιρέσει το τμήμα της κεφαλής που έχει καταστραφεί και θα τοποθετήσει την νέα πρόθεση του 

    ισχίου.  

Οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής
Τρυπανισμός για αποσυμπίεση της μ�ηριαίας κεφαλής
Χρήση αγγειούμενης περόνης σε οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής

Επικοινωνία

Αν θεωρείτε πως έχετε συμπτώματα οστεονέκρωσης του ισχίου και επιθυμείτε άμεση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος σας καλέστε το γιατρό.

+30 6974 331678

© 2024 Dr Ilias Alexandros Kosmidis

bottom of page